senduk berbunyi

Sebenarnya tak susak kalau nak masak.. cuma pilih nak ikut jalan senang atau susah jer.. dan kalau malas nak masak order jer.. sekarang dah banyak yang delivery... call, tapi pastikan topup jangan miss.Itu memang jalan paling senang.. kalau sang suami bertanya kenapa tak masak.. siapkan jawapan paling bernas:

  • jari n tangan sakit semua.. kerja rumah banyak sangat
  • dah abis idea nak masak aper
  • saja nak tukar selera
  • api dapur kecik .. takut tunggu lama sangat, kesian anak2 makan lambat
  • senduk n kuali minta cuti... selalu sangat pakai hari2
Cehhh... sikit punya banyak alasan kalu malas masak.. dan penyakit yang takde ubat memang penyakit "malas".Kalau dah kena penyakit ni, cakap aper pun tetap wat derk jer...

Nak cakap aku ni rajin masak, tak jugak..tapi tetap kena masak.. dah jadi tugasan harian yang wajib, walaupun cuma masak air jer.. heh!!

Tips : inilah yang sebenarnya nak di tulis.. cara masak paling senang.
   :- buat penumis atau perencah siap2.caranya.. bawang kecil dlm 10 ulas,bawang putih dlm 5 ulas dan udang 
      kering dlm 100 gm.. blender jer semua.. dah boleh guna wat nasi goreng, mee goreng dan yang seadanya.
      yg selebihnya simpan dalam peti ais, klau cermat boleh tahan 3 minggu.dan boleh juga udang kering 
      tukar dgn ikan bilis.yang lain tinggal ayam siap potong kecil.. udang ker.. fish ball ker.. ikut suka apa nak 
      + sayur +telur... kan senang jer tuu....

Masakla.. walaupun tak sehebat chef.. tapi apa yang di rasa oleh anak dan suami dari air tangan kita sendiri seronok.Besok kalau dah duduk asrama atau dah merantau ker.. dia telefon cakap ' rindunya masakan mak'
mesti hati tersentuh kerna air tangan kita tetap di ingati...KALAU tak tau menu dan resepi dah melambak2 kat pasaran tinggal pilih jer nak belajar masak aper... tapi ader gak resepi yang agak rumit bahan dan rencahnya.. pening kepala mana nak cari... dan sebenarnya.. nak seribu daya.. tak nak seribu dalih...

Selamat.. selamat merajinkan diri ke dapur!! sama2la kita errkkk