26 Disember 2012

UPSR.. anak vs emak..

Abang long ..Amirul Haziq. pergi skolah menye'mart jer.. Jambul nak ke depan
mama.. tak payah nak berjambul sangatla b.long..
Abg.Long.. inila fesyen ma.. hensemkan..kan..kann
mama.. huhhh perasan(tangan di bahu mata ke atas) haa..haa
2012  -  Tahun nie abg.Long akan mduduki peperiksaan UPSR.. Dah dekat nak periksa

mama          : membebel setiap hari..
Abg Long    : Ala rileksla ma.. abg. boleh wat punyer ( confident habis )
mama          : haa yerla tuu... klau tak belajar camner nak jawab periksa..
Abg Long    : ala senang jer.. semua ada dlm kepala otak abg. nie ma.Percayala cakap abg.. hii!!
mama          : okey .. nanti mama tengok result periksa dapat berapa.. tak dapat 5 A siap!!!
Abg Long   : okey.. mama tengokla nanti.. abg confident nie..

Dah tak boleh nak cakap aper.. ader jer jawabnya.. klau di kenang balik camtula omak ngan ayah den marah'an den maso sekolah dulu.. macam hukumkarma lak..

Time periksa UPSR mama dengan sarat mengandung sanggup drive nak hantar abg.long ke sekolah.. dengan penuh harapan .. doa jerla banyak2.. mama yg terlebih risau macam mama plak ambik priksa.. chewaahh

                                                        Hari Result Keluar...

Semangat nak gie sekolah lebih mengaum dr Abg.Long.. Sampai sekolah .. sebab mama ader baby kecik malas nak kuar. Cik Abg temankan Abg.Long masuk dewan..
Cik Abg telefon .. mama; dpat berapa... Cik Abg; Ala.. cuba mama teka berapa.. nak jer aku pelangkung laki aku nie.. org dah excited..nervous giler nie wat teka teki plak.. mama; eehh cepatla cakap.. org dah tak sabar nie.. Cik Abg; jap lagi abg kuar.. cehhh.. dah berangin niiee..

Sampai jer Abg Long kat keta terus aku rampas slip result.. haaaaaaaaaaaaaaa!!!

2 A : B.MELAYU (PEMAHAMAN) N MATEMATIK
1 B : B.MELAYU (PENULISAN)
2 C : SAINS N ENGLISH
Hmmm... dah tengok jer result Abg.Long.. tak cakap aper dah..' haaa nila org rajin belajar n over confident'
mama.. tak payahla nak marah sangat pun.. masa mama dulu dapat 1A3B jer.. huuu..huuu!!! masa atuk ngan wan suruh baca buku dulu sama jer cam kau pun.. cuma ko pandai sikitla dr mama.. haaa..haa!!!

Pada aku ini penilaian awal sahaja.. tak payah terlalu press anak..bagus dier melalui kegagalan awal supaya di jadikan pengajaran untuk hari esok..dan kitala membimbing mereka untuk melalui kegagalan ini sebagai cabaran untuk kejayaan akan datang.. Insyaallah.

p/s: kesian bila ada anak2 takut n lari menyorok bila dpt result teruk.. tekanan dr ibu bapa..









20 Disember 2012

Saat Yang Di nanti.. jeng..jeng..jeng!!!

16 SEPT 2012
Betul ke tak ni.. dup..dap..dup ..dap!!

Perut dah rasa lain macam.. tapi masih belum ketara sangat rasanya.. rileks dulula..
 Lepak kat rumah dulu sebab target dah sakit sangat baru nak pegi.. SEBENARNYA.. walaupun nak melahirkan ank ke5 aku Trauma dgn Machine tuk monitor heartbeat baby tuu.. aku tak boleh sebab aku jadi lebih takut n tak tentu arah.. 
Kul 6.30 petang : dah tak tahan sangat nie.. contruction almost 15 minit .. Terus gerak ke Klinik Azzahrah Bandar Baru Bangi, sblum tu singgah ke Warta ckap ngan cik Abang nak makan dulu... Pekena Nasi goreng Ayam kat mamak..
Sampai di Klinik Azzahrah.. mmg tak boleh elak kena gak aku mgadap machine nie... tapi skejap jer sbb bukaan dah 6-7cm..terus masuk labourroom.. cik abg stay kat sebelah..
Injection Tahan Sakit.. sbenarnya tak pernah ambil pun sblum nie.. Umang aiii sikit punya mengantuk..
Nurse suruh mgiring ke kanan pastu ke kiri balik..
Nak jadi apa laa nie.. mata dah nak terlelap jer sbb mengantuk sangat..
Nurse.. Baby tak smpai kat pintu lagi.. dier terselit..
mgiring ke kanan pastu kiri balik sbil nurse urut perut
Adoiii sakitnya.. se ingat mmg tak pernah jadi cam ni..
Sampai hari bersalin pun rahim still tinggi lagi..
Nurse n doc suruh push jugak ..
Memang kali nie terasa amat susah.. Ya Allah.
Dalam keadaan mengantuk aku push jugak sehabis daya dah..
Alhamdulillah budak kenit nie kuar juga.. tp aku dah terawang2 dah..
Tak tengok baby pun ..laki aku yg tengokkan ngan nurse aku bantai tidur..
Tak lama lepas tu kesan ubat dah hilang agaknya.. mata aku segar bugar balik.. haaa barula boleh bukak mata ..
Sampai kat ward aku dah tak boleh tido.. dlm kul 10.30 anak2 ngan sisinlaw dtg melawat diorg dah tak sabar nak tengok baby...
haaa..nie dia.. si kenit mama
Lahir :9.56 malam
Berat : 2.85 kg

First time tengok..Aku terkejut " betul ker ni.. tertukar ngan org lain tak.."
 Betulla abg sendiri tengok sejak lahir tadi tengok Tag nama tuu....
pipi nya yg kembang betul.. sengalla mama ko nie.. hii..
Sblum balik dpat banyak cenderahati dr Azzahrah (barangan baby) smpai aku pun pelik sebab anak 1M'sia kot!!  spat jugak aku tanya ngan nurse tu.. brapa org yg bersalin smlm.. " aku sorang jer rupernyer"


 
memang confirmla ni anak aku.. haaa..haaa..

19 Disember 2012

Raya di Sabak Bernam

Tibalah giliran RAYA di rumah Mertua Kg.Parit Bharu Sabak Bernam.. Blum pernah skip giliran lagi tau.. Adil dan Saksama cheewaahh!! Tema Tahun nie Hijau Terqoise(btul kot ejaan tu.Malas nak jalan jauh cari kat Nilai 3 jer.. dpt sedondon satu family.. hii senang keje.. beli kat satu kedai jer.Mama? Tengah memboyot ni kenala beli tpt lain..mmg dah lama attack baju kat kedai ni http://www.mumdreams.com.my/ .. hii.. sekali tgok jer berkenan kat baju yg patung tu pakai.. apalagi tak kira nak yg tula jugak..

Bersalaman di pagi raya..
Tambah kapsyen
cik abg.. bapak mertua.. n (adik ipar )Ajib
Masa tuk collect duit raya...

30 Jun 2012

Anakku .. 3D scan..

Perkara yang palingku inginkan takala mengandung anakku yg ke 4 lagi..nak buat scan 3D.Alhamdulillah di saat kehamilan yg ke 5 ini.. aku berjaya melunaskan hasrat terpendam..
21 June.. di sebuah klinik Seri Kembangan..
video
Terkedu.. teruja.. seronok gila.. 
haaa... anakku.. 26 weeks..berat lebih kurang 950 gm.. sihat n aktif..perkembangan 
seiring usia..yg penting nak tengok jantina "baby girl".. senang mama carikan kelengkapan
baby..Seronok tengok pergerakan melalui monitor.. selalunya  merasa pergerakan 
dalam perut jer..Anak mama.. YA ALLAH.. berikan kesihatan yg baik, sempurna 
segala sifat.. anugerahkan rupa paras yg cantik..Ya Allah semoga anakku lahir menjadi
 Insan yg beriman dan bertakwa.. Ya Allah bantulah aku ..menjaga kandunganku ini dengan baik.. bantulah aku semasa proses kelahiran anakku
ini nanti.. permudahkanlah..Amin..


p/s : http://www.facebook.com/baby3d4dscan.. kalau nak buat 3D scan.. n temujanji.. takmahal.. berbaloi.. doktor pun best n peramah.. puas hati sesangat...

Di hari lahirku... Makbulkan Ya Allah..

Di hari Lahirku ini.. Doaku penuh pengharapan buat insan yang telah melahirkan dan membesarkanku.. emak..
Ya Allah.. di hari Lahirku ini.. permintaan dan doaku yg paling besar 
Ingin melihat emak kembali sembuh.. sihat seperti dulu..
pagi2 mengejutkan anak2 utk sbahyang subuh.. menyinsing lengan
di dapur menyiapkan sarapan dan menyental baju di kamar mandi
walaupun mesin basuh setia di tepi pintu..
Ya Allah.. kembalikan leteran emak.. yg merungut dan memarahi anak2
kembalikan ingatan emak yg entah ke mana menghilang..
Dengan kuasamu tiada sempadan Ya Allah... di hari lahirku
ini semoga emak dapat berjalan.. bercakap.. menguruskan diri dan 
memasak di dapur.. menyediakan pelbagai hidangan
untuk kami anak2nya...
Apatah lagi dlm beberapa bulan saja lagi emak akan menimang 2org cucu sekaligus.
Selalunya di saat ini.. khabarkan saja apa jua makanan yg di idamkan
emak pasti melunaskan keinginan..
Ya Allah.. apakah akan benar2 berlaku... aku percaya kekuasaanmu
Ya Allah.. tiada yang mustahil bagiMu.. tunaikan doaku..
permintaanku ini.. sembuhkan emak....
Inilah hadiah yg paling besar .. yg paling ku inginkan di hari lahirku..
Insan yg membawaku ke dunia ini kembali sihat...
Makbulkan Ya Allah... Makbulkan Ya Allah... Makbulkan..
Amin....

22 Jun 2012

2012 mengimbas kembali

Lama dah tak meng'update..

untuk permulaan 2012.. akan bertambah penyambung zuriat yg ke-5 dan anak buah dr mak tih (kira cam bunting pelaminla ni).Mula2 dulu aksyen nak berdua dulu konon... honeymoon puas2 baru nak ada anak ..last2 sangkut jugak..hii..hiii rezeki Tuhan nak bagi..Aku plak memang dah rancang nak menambah lagi satu.. yg kecik nie pun dah b'umur 2thun stengah.
My mum.. still stroke n pelbagai rawatan.. urutan  dijalani belum menunjukkan apa2 perubahan.Tuhan nak menguji kami sejauh mana kesabaran kami dalam menangani hal ini.Doa yg tak putus dari kami semua berharap kesihatan mak kembali seperti sediakala.. bila...
Anak2.. kembali belajar seperti sediakala.. yg sulung abg long akan menghadapi UPSR pd tahun ini.Kena lebih tumpuan kat dia ni, klau tak mengadap komputer jer.. main game tak pun psp.Banyak yg kena di beri lebih tumpuan tahun ini.
Kami sendiri.. banyak perancangan dan perubahan yg di buat.. semoga semuanya berjalan dengan lancar tanpa halangan...Insyaallah...

ok...